my big family...photos ni masa ayah dan bonda baru berkahwin.

my big family...photos ni masa ayah dan bonda baru berkahwin.

my big family...

my big family...

my big family...

my big family...

Isnin, 26 Ogos 2013

Pemakanan untuk Pesakit Kanser

Pemakanan untuk Pesakit Kanser

Pengenalan
Semua orang perlukan makanan yang seimbang bagi memenuhi segala keperluan badan. Begitu juga dengan pesakit kanser. Tiada makanan yang dapat menyembuhkan kanser dan tiada makanan spesifik yang perlu dimakan atau dielak jika anda menghidapi kanser.
Pemakanan adalah faktor penting dan perlu diambil berat oleh pesakit kanser.Ini adalah kerana kanser dan jenis rawatan yang diambil akan meningkatkan keperluan badan dan menyebabkan anda perlu meningkatkan pengambilan makanan. Corak pengambilan makanan anda juga akan terganggu. Oleh itu, amalan pemakanan yang baik sebelum, semasa dan selepas rawatan adalah penting dan boleh membuat anda rasa lebih sihat dan bertenaga.
Kepentingan Amalan Pemakanan yang Baik
  • Dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutamanya selepas pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau rawatan perubatan lain.
  • Dapat membantu menghadapi kesan sampingan rawatan dengan lebih baik dan sembuh dengan lebih cepat.
  • Dapat meningkatkan sistem imun / ketahanan badan bagi membolehkan anda melawan jangkitan.
  • Dapat membantu anda mencapai dan mengekalkan berat badan ideal.
Pemakanan Sebelum Rawatan
Makan pelbagai jenis makanan akan menolong anda mendapat segala nutrien atau zat yang diperlukan. Badan akan menukar makanan kepada bentuk tenaga. Anda memerlukan tenaga walaupun anda tidak aktif seperti biasa. Oleh itu pengambilan makanan bertenaga dari sumber karbohidrat dan lemak perlu mencukupi.
Makanan berprotein juga  amat penting untuk memperbaiki tisu yang rosak dan mengekalkan sistem imun badan bagi melawan jangkitan kuman atau infeksi. Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran menyumbangkan vitamin, mineral dan serat yang diperlukan oleh badan.
Oleh itu anda disarankan mengambil pelbagai jenis makanan mengikut piramid makanan Malaysia seperti di bawah:

 
Masalah Pemakanan Semasa Rawatan dan Cara Mengatasi
Rawatan kanser diperlukan untuk membunuh sel-sel kanser, namun begitu ia juga akan merosakkan sel-sel yang sihat. Pelbagai kesan sampingan akan dialami. Kesan sampingan berbeza bagi setiap individu. Ia bergantung kepada bahagian badan yang dirawat, lamanya masa rawatan dan dos rawatan. Kebanyakan kesan sampingan adalah bersifat sementara dan berakhir selepas rawatan selesai.
Kesan sampingan rawatan kanser akan mengganggu corak pengambilan makanan dan menyebabkan anda mengalami masalah pemakanan. Antara masalah yang dihadapi dan saranan untuk mengawal  adalah seperti jadual di bawah:
Masalah pemakanan Saranan untuk mengatasi
  • Hilang selera makan
  • Makan sikit tetapi kerap.
  • Tingkatkan kalori dan protein dalam makanan.
  • Ambil minuman/makanan tambahan yang tinggi kalori dan protein.
  • Senaman yang tetap jika anda mampu untuk tingkatkan selera makan.
  • Kurangkan pengambilan air pada waktu makan.
  • Makan di tempat persekitaran yang sesuai.
  • Pastikan mulut sentiasa bersih. Elakkan merokok kerana ia boleh kurangkan selera makan dan mengubah rasa makanan.
  • Kesukaran mengunyah dan menelan akibat luka dalam mulut dan tekak
  • Makan sikit tetapi kerap.
  • Tingkatkan kalori dan protein dalam makanan.
  • Ambil minuman/makanan tambahan yang tinggi kalori dan protein.
  • Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik.
  • Tingkatkan pengambilan cecair.
  • Makan dan minum secara perlahan.
  • Pilih makanan yang lembut dan senang dikunyah, campurkan kuah dalam makanan.
  • Elakkan makanan yang pedas dan berasid/masam.
  • Mulut kering
  • Tingkatkan pengambilan cecair. Lebihkan pengambilan air semasa makan.
  • Pilih makanan yang lembut dan senang dikunyah seperti bubur nasi atau campurkan kuah dalam makanan.
  • Ambil makanan yang merangsang pengeluaran air liur seperti lemon atau ‘chewing gum’.
  • Hisap air batu/ais untuk sejukkan mulut.
  • Perubahan rasa dan bau makanan
  • Elakkan makanan yang berbau kuat.
  • Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik.
  • Gunakan perisa seperti garam, rempah, herba, gula atau bawang putih bagi menambahkan rasa makanan.
  • Jauhkan diri dari dapur semasa makanan dimasak. Minta kawan atau keluarga masak untuk anda.
  • Loya dan muntah
  • Makan sikit tetapi kerap. Elak makan akan menyebabkan loya bertambah teruk.
  • Makan snek seperti biskut kering atau roti bakar.
  • Makan makanan masam dan masin.
  • Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik seperti puding, salad.
  • Elakkan makan terlalu banyak lemak/minyak.
  • Makan dan minum secara perlahan.
  • Kurangkan pengambilan air pada waktu makan.
  • Elakkan makanan yang terlalu banyak perisa seperti rempah.
  • Jangan baring 1 jam selepas makan.
  • Ambil ubat tahan muntah atas saranan doktor.
  • Sembelit
  • Tingkatkan pengambilan cecair sekurang-kurangnya 6-8 gelas sehari seperti jus buah, sup, minuman bersusu.
  • Tingkatkan pengambilan serat seperti buah, sayur dan makanan ‘whole meal’.
  • Lakukan senaman yang tetap jika mampu seperti berjalan.
  • Ambil ubat atas saranan doktor.
  • Cirit-birit
  • Ambil ubat atas saranan doktor.
  • Tingkatkan pengambilan cecair untuk ganti cecair yang hilang.
  • Makan sikit tetapi kerap. Makan 3 waktu makan utama dan 3 snek.
  • Elak alkohol, hadkan kafein dan makanan pedas.
  • Elakkan makanan bergoreng dan berminyak.
  • Elakkan pengambilan susu jika anda mengalami tidak toleransi terhadap gula dalam susu (laktosa).
  • Kurangkan pengambilan makanan tinggi serat. Pilih buah yang dimasak lembut dan tanpa kulit atau buah dalam tin.
  • Pedih Ulu Hati (Heartburn)
  • Makan sikit tetapi kerap. Makan 3 waktu makan utama dan 3 snek.
  • Minum air 30 minit selepas makan.
  • Duduk sebentar selepas makan (30 minit), jangan baring.
  • Makan perlahan.
  • Elakkan pakaian terlalu ketat.
  • Elakkan makanan seperti coklat, kopi, teh, minuman ringan, alkohol, makanan tinggi lemak, buah sitrus dan tomato.
Pemakanan Selepas Rawatan
Selepas rawatan, kesan sampingan yang dialami akan beransur hilang. Selera makan mungkin akan meningkat. Anda masih perlu menjaga pengambilan makanan agar sentiasa cergas dan sihat. Antara amalan pemakanan yang disarankan adalah:
  • Makan makanan seimbang dan berkhasiat. Pelbagaikan makanan anda.
  • Makan 5 atau lebih pelbagai hidangan sayur dan buah setiap hari.
  • Pilih karbohidrat kompleks dan bijirin penuh bagi meningkatkan pengambilan serat dalam diet anda.
  • Kurangkan pengambilan lemak dan garam dalam makanan.
  • Pilih makanan yang boleh kekalkan berat badan sihat. Seimbangkan pengambilan makanan dengan aktiviti fizikal.
Rujukan
  1. www.cancer.org (American Cancer Society)
  2. www.cancercouncil.com.au (New South Wales, Australia)
  3. www.eatright.org (American Dietetic Association)

Pengenalan
Semua orang perlukan makanan yang seimbang bagi memenuhi segala keperluan badan. Begitu juga dengan pesakit kanser. Tiada makanan yang dapat menyembuhkan kanser dan tiada makanan spesifik yang perlu dimakan atau dielak jika anda menghidapi kanser.
Pemakanan adalah faktor penting dan perlu diambil berat oleh pesakit kanser.Ini adalah kerana kanser dan jenis rawatan yang diambil akan meningkatkan keperluan badan dan menyebabkan anda perlu meningkatkan pengambilan makanan. Corak pengambilan makanan anda juga akan terganggu. Oleh itu, amalan pemakanan yang baik sebelum, semasa dan selepas rawatan adalah penting dan boleh membuat anda rasa lebih sihat dan bertenaga.
Kepentingan Amalan Pemakanan yang Baik
  • Dapat membantu mempercepatkan penyembuhan luka dan tisu yang rosak terutamanya selepas pembedahan, radioterapi, kemoterapi atau rawatan perubatan lain.
  • Dapat membantu menghadapi kesan sampingan rawatan dengan lebih baik dan sembuh dengan lebih cepat.
  • Dapat meningkatkan sistem imun / ketahanan badan bagi membolehkan anda melawan jangkitan.
  • Dapat membantu anda mencapai dan mengekalkan berat badan ideal.
Pemakanan Sebelum Rawatan
Makan pelbagai jenis makanan akan menolong anda mendapat segala nutrien atau zat yang diperlukan. Badan akan menukar makanan kepada bentuk tenaga. Anda memerlukan tenaga walaupun anda tidak aktif seperti biasa. Oleh itu pengambilan makanan bertenaga dari sumber karbohidrat dan lemak perlu mencukupi.
Makanan berprotein juga  amat penting untuk memperbaiki tisu yang rosak dan mengekalkan sistem imun badan bagi melawan jangkitan kuman atau infeksi. Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran menyumbangkan vitamin, mineral dan serat yang diperlukan oleh badan.
Oleh itu anda disarankan mengambil pelbagai jenis makanan mengikut piramid makanan Malaysia seperti di bawah:

 
Masalah Pemakanan Semasa Rawatan dan Cara Mengatasi
Rawatan kanser diperlukan untuk membunuh sel-sel kanser, namun begitu ia juga akan merosakkan sel-sel yang sihat. Pelbagai kesan sampingan akan dialami. Kesan sampingan berbeza bagi setiap individu. Ia bergantung kepada bahagian badan yang dirawat, lamanya masa rawatan dan dos rawatan. Kebanyakan kesan sampingan adalah bersifat sementara dan berakhir selepas rawatan selesai.
Kesan sampingan rawatan kanser akan mengganggu corak pengambilan makanan dan menyebabkan anda mengalami masalah pemakanan. Antara masalah yang dihadapi dan saranan untuk mengawal  adalah seperti jadual di bawah:
Masalah pemakanan Saranan untuk mengatasi
  • Hilang selera makan
  • Makan sikit tetapi kerap.
  • Tingkatkan kalori dan protein dalam makanan.
  • Ambil minuman/makanan tambahan yang tinggi kalori dan protein.
  • Senaman yang tetap jika anda mampu untuk tingkatkan selera makan.
  • Kurangkan pengambilan air pada waktu makan.
  • Makan di tempat persekitaran yang sesuai.
  • Pastikan mulut sentiasa bersih. Elakkan merokok kerana ia boleh kurangkan selera makan dan mengubah rasa makanan.
  • Kesukaran mengunyah dan menelan akibat luka dalam mulut dan tekak
  • Makan sikit tetapi kerap.
  • Tingkatkan kalori dan protein dalam makanan.
  • Ambil minuman/makanan tambahan yang tinggi kalori dan protein.
  • Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik.
  • Tingkatkan pengambilan cecair.
  • Makan dan minum secara perlahan.
  • Pilih makanan yang lembut dan senang dikunyah, campurkan kuah dalam makanan.
  • Elakkan makanan yang pedas dan berasid/masam.
  • Mulut kering
  • Tingkatkan pengambilan cecair. Lebihkan pengambilan air semasa makan.
  • Pilih makanan yang lembut dan senang dikunyah seperti bubur nasi atau campurkan kuah dalam makanan.
  • Ambil makanan yang merangsang pengeluaran air liur seperti lemon atau ‘chewing gum’.
  • Hisap air batu/ais untuk sejukkan mulut.
  • Perubahan rasa dan bau makanan
  • Elakkan makanan yang berbau kuat.
  • Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik.
  • Gunakan perisa seperti garam, rempah, herba, gula atau bawang putih bagi menambahkan rasa makanan.
  • Jauhkan diri dari dapur semasa makanan dimasak. Minta kawan atau keluarga masak untuk anda.
  • Loya dan muntah
  • Makan sikit tetapi kerap. Elak makan akan menyebabkan loya bertambah teruk.
  • Makan snek seperti biskut kering atau roti bakar.
  • Makan makanan masam dan masin.
  • Makan makanan sejuk atau pada suhu bilik seperti puding, salad.
  • Elakkan makan terlalu banyak lemak/minyak.
  • Makan dan minum secara perlahan.
  • Kurangkan pengambilan air pada waktu makan.
  • Elakkan makanan yang terlalu banyak perisa seperti rempah.
  • Jangan baring 1 jam selepas makan.
  • Ambil ubat tahan muntah atas saranan doktor.
  • Sembelit
  • Tingkatkan pengambilan cecair sekurang-kurangnya 6-8 gelas sehari seperti jus buah, sup, minuman bersusu.
  • Tingkatkan pengambilan serat seperti buah, sayur dan makanan ‘whole meal’.
  • Lakukan senaman yang tetap jika mampu seperti berjalan.
  • Ambil ubat atas saranan doktor.
  • Cirit-birit
  • Ambil ubat atas saranan doktor.
  • Tingkatkan pengambilan cecair untuk ganti cecair yang hilang.
  • Makan sikit tetapi kerap. Makan 3 waktu makan utama dan 3 snek.
  • Elak alkohol, hadkan kafein dan makanan pedas.
  • Elakkan makanan bergoreng dan berminyak.
  • Elakkan pengambilan susu jika anda mengalami tidak toleransi terhadap gula dalam susu (laktosa).
  • Kurangkan pengambilan makanan tinggi serat. Pilih buah yang dimasak lembut dan tanpa kulit atau buah dalam tin.
  • Pedih Ulu Hati (Heartburn)
  • Makan sikit tetapi kerap. Makan 3 waktu makan utama dan 3 snek.
  • Minum air 30 minit selepas makan.
  • Duduk sebentar selepas makan (30 minit), jangan baring.
  • Makan perlahan.
  • Elakkan pakaian terlalu ketat.
  • Elakkan makanan seperti coklat, kopi, teh, minuman ringan, alkohol, makanan tinggi lemak, buah sitrus dan tomato.
Pemakanan Selepas Rawatan
Selepas rawatan, kesan sampingan yang dialami akan beransur hilang. Selera makan mungkin akan meningkat. Anda masih perlu menjaga pengambilan makanan agar sentiasa cergas dan sihat. Antara amalan pemakanan yang disarankan adalah:
  • Makan makanan seimbang dan berkhasiat. Pelbagaikan makanan anda.
  • Makan 5 atau lebih pelbagai hidangan sayur dan buah setiap hari.
  • Pilih karbohidrat kompleks dan bijirin penuh bagi meningkatkan pengambilan serat dalam diet anda.
  • Kurangkan pengambilan lemak dan garam dalam makanan.
  • Pilih makanan yang boleh kekalkan berat badan sihat. Seimbangkan pengambilan makanan dengan aktiviti fizikal.
Rujukan
  1. www.cancer.org (American Cancer Society)
  2. www.cancercouncil.com.au (New South Wales, Australia)
  3. www.eatright.org (American Dietetic Association)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan