Persatuan Kanser Makanan yakin bahawa pemakanan merupakan faktor utama yang dapat mencegah kematian akibat kanser.
Fitokimia.
Ia
merupakan sebatian unik dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan herba. Ia
bersifat menyembuh dan berupaya mencegah penyakit kerana mampu
menyuburkan dan memperkasakan sistem imun.
Antioksida.
Melindungi
daripada radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan sel dan DNA
yang boleh membawa kepada kanser dan penyakit lain yang degeneratif
(merosot).
Polisakarida.
Rantaian panjang gula yang sering ditemui
pada sesetengah cendawan. Kajian menunjukkan bahawa polisakarida
cendawawan dapat menghapuskan pertumbuhan tumor dengan mengaktifkan sel
imun. Ia juga membantu menyeimbangkan sistem imun dan membolehkannya
memusnahkan sel-sel kanser sedia ada dan virus.
Sumber Pemakanan Semulajadi Yang Berkhasiat.
Kaktus.
Dalam penyelidikan kanser, ahli sains
mendapati bahawa ekstrak kaktus meningkatkan mekanisme sel imun dengan
membantu tindakbalas hipersensitiviti yang mana sebelumnya terdapat
penyekatan fungis imun. Kaktus juga dilihat mampu mengurangkan paras
kolesterol dan meinigkatkan metabolisme lipoprotein berketumpatan
rendah. Ahli sains juga mengetahui bahawa kalsium dan fosforus yang
mewakili tiga perempat daripada mineral tubuh, didapati banyak
terkandung di dalam kaktus. Jesteru, ia membekalkan mineral yang membina
tulang, sendi dan tisu perantara yang kuat.
Buah Kaktus.
Buah yang mengambil masa
sehingga empat tahun untuk membesar dan ranum tetapi berbaloi krana buah
kaktus kaua dengan antioksida dan fitonutrien yang menjadikan tubuh
badan sihat, luar dan dalam. Menurut kajian, kaktus dan buahnya
memainkan peranan penting dalam menguatkan sistem imun badan. Khasiat
dan antioksida yang ditemui pada pelbagai tumbuhan makanan seperti buah
kaktus mungkin dapat membantu menghindari kerosakan DNA, membantu
penyembuhan luka dan merangsangkan aktiviti fagosit, selain menjadikan
tekstur dan rupa kulit bertambah baik.
Beri Ginseng. Beri Ginseng mengandungi sari
ginseng yang memelihara biji benih yang bakal menjadi baka tumbuhan itu.
Mengambil masa tiga hingga empat tahun untuk membesar sebelum buah beri
ranum dan sedia untuk dipetik. Hasil penyelidikan menunjukkan ekstrak
beri ginseng yang unik itu membantu melindungi kulit daripada terdedah
kepada anasir alam sekitar dan akibat tekanan aktiviti semula jadi
tubuh. Juga kaya dengan antioksida sehingga 1.4 kali ganda lebih banyak
dariapada vitamin C. Apabila dimakan, antioksida beri ginseng boleh
melenyapkan sistem pertahanan antioksida badan dengan ketara.
Biji Anggur.
Proantosiandin, lazimnya
disebut sebagai OPC ialah flavonoid yang amat berkesan, ditemui
terutamanya di dalam kulit tumbuhan dan biji anggur. Pelbagai kajian
menunjukkan bahawa aktiviti antioksida OPC adalah jauh lebih banyaj
daripada vitamin E, C dan beta-karotena. OPC mempunyai hampir 20 kali
ganda lebih banyak aktiviti antioksida berbanding vitamin C dan
dipercayai mempunyai 50 kali ganda lebih banyak antioksida daripada
vitamin E. Antioksida dipercayai menghalang dan mengawal pelbagai jenis
penyakit daripada artritis hinggalah kepada menjaga sel daripada
dimusnahkan oleh molekul oksigen tidak stabil.
Cendawan Agaricus Blazel Murill (ABM).
Dikenali
juga sebagai cendawan matahari dan cendawan puteri, jaya dengan dua
campuran polisakarida. Polisakarida yang ditemui dalam cendawan ABM
memperbaharui dan menyokong system imun badan dengan merangsang
pengeluaran limfosit sel T penentang kanser, sel T pembantu, interferon
dan interleukin. Ini menyebabkan bilangan sel kanser yang dihasilkan
dalam badan berkurang mengikut pertimbangan.
Soya.
Makanan yang rendah lemak, tanpa
kolesterol, tinggi serat diet dan kaya dengan mineral. Kajian
menunjukkan bahawa isoflavon iaitu fitokimia yang terdapat dalam kacang
soya mengurangkan paras kolesterol serum dan risiko mendapat penyakit
jantung. Isoflavon juga didapati boleh mencegah pertumbuhan sel kanser
dan mengurangkan risiko osteoporosis di kalangan wanita. Kajian
menunjukkan bahawan genistein menyekat angiogenesis atau pertumbuhan
pembuluh darah baru yang menyebabkan pertumbuhan tumor. Ahli sains juga
menyefari bahawa genistein menambahkan kemujaraban ubat kanser. Institut
Kanser Kebangsaan Amerika Syarikat ketika ini, mengkaji kemungkinan
menggunakan genistein sebagai ubat mencegah kanser.
Cendawan Maitake.
Mempunyai kandungan
polisakarida bermanfaat yang tinggi iaitu beta-glukan dan polisakarida
lain termasuk fosfolipid, nucleotides dan asid lemak tak tepu. Ia boleh
menambah fungsi system imun dan menghalang pertumbuhan tumor. Pecahan D,
bahagian polisakarida yang mengandungi aktiviti antitumor yang kuat
boleh diekstrak daripada cendawan maitake. Pecahan D sahaja boleh
menghalang pertumbuhan tumor dengan lebih berkesan berbanding dengan MMC
diantara 45 peratus kepada 80 peratus. Dengan gabungan cendawan Maitake
dan MMC, tumor dapat dihalang lebih daripada 80 peratus. Cendawan ini
juga berguna untuk rawatan dan pencegahan kanser, AIDS, tekanan darah
tinggi, diabetes, obesity dan kolesterol tinggi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan