my big family...photos ni masa ayah dan bonda baru berkahwin.

my big family...photos ni masa ayah dan bonda baru berkahwin.

my big family...

my big family...

my big family...

my big family...

Isnin, 26 Ogos 2013

menu pembunuh kanser

Khasiat markisa, passion dan susu.
Assalamualaikum guys... Khasiat passion atau markisa ini sangat hebat. Jika di lihat bentuk dan isi buah passion ini seperti buah delima. Tetapi sebenarnya rasa dan bentuknya memang sangat berbeza.

Dulu aku ada kongsikan tentang darimana datangnya buah passion ini. Kali ini kita ambil tahu pula apa kebaikan dan kelebihan buah passion ini.
Semasa tinggal di Tanzania, BUAH PASSION atau MARKISA ini memang terkenal di negara Afrika. Pergi sajalah di restoran mana2 pun akan ada FRESH PASSION atau ice cream passion dalam menu mereka. Sebab itu kita boleh lihat kulit2 mereka walaupun nampak gelap tetapi cantik dan tahan lasak. Jika di negara Barat mereka lebih gemar membuat kek dan dessert kerana rasanya yang masam dan aroma.
Vitamin dalam buah passion
Buah passion sangat tinggi kandungan vitamin C, zat besi, kalium A dan diet serat. Kebaikan vitamin C (antioksidan) dan vitamin A dapat membantu melindungi/menghalang/melawan badan kita daripada mendapat penyakit jantung dan KANSER.
Kalium dan serat yang ada dalam buah ini merupakan eletrolit yang dapat membantu mengekalkan tahap bendalir badan kita dan juga membantu merendahkan tekanan darah, mengekalkan ketegangan otot, sakit kepala dan penyakit imsomnia (susah tidur), penyakit artritis (sakit otot), sawan dan sakit kepala, mempercepatkan penyembuhan luka, sembelit, mengurangkan kolestrol dan lemak dalam darah yang berlebihan.
Zat besi pula membantu meningkatkan tenaga, tidur yang lebih baik, meningkatkan imuniti dan membekalkan oksigen dalam darah.
Daun dan bunga passion mengandungi alkaloid yang boleh mengurangkan tekanan darah. Pesakit kanser tidak boleh tension, terlalu tertekan dalam siatuasi tegang atau memikirkan masalah sehingga boleh membawa presure dan kurang tidur. Jadi pastikan pesakit KANSER tiada tekanan dan banyakkan berzikir dan istighfar agar hati sentiasa tenang.. 
Ekstrak buah passion berkulit ungu boleh membunuh sel2 kanser dalam vitro. Phytochemical yang ditemui dalam buah passion sumber utama anti kanser iaitu karotenoid dan polifenol. Sebab itu pesakit KANSER harus banyak memakan buah2an yang tinggi kandungan vitamin C selain passion iaitu nenas, durian belanda (soursop), anggur yang mempunyai biji dan dikunyah (jangan di buang bijinya), betik, berries, orange, aprikot termasuk bijinya B17 dan banyak lagi.
Penambahan... 
Passion juga membantu mengurangkan alahan dan radang serta asma. Pastikan semasa mengambil jus passion/markisa tidak dicampur dengan ketulan ais atau sejuk. Kalau free boleh baca tentang asal buah markisa/passion dan cara membuat jus. Klik SINI. Pemilihan buah passion berkulit ungu atau seperti warna kecoklatan khasiatnya lebih baik dan jika terdapat kulit sedikit kecut atau terlalu kering tidak mengapa kerana rasanya tetap sama dan lebih sedap. Jika tiada ungu, warna kuning juga bagus.
Aku tak jumpa lagi buah passion kat sini. Jadi beli dari kotak jenama CERES juga kira bolehlah dari tak der. 100% pure blend juice dan tiada campuran gula.
Nota
Di Malaysia kebanyakkan buah markisa/passion/susu ini hanya terdapat yang bewarna kuning sahaja. Untuk mendapatkan passion kulit bewarna ungu amat payah dan rasanya lebih sedap dari yang berkulit kuning. Di Afrika kalau mr. hubby balik out station mengikut jalan kampung, sure dia akan beli sebaldi buah passion ungu (lebih kurang 3 kilo) yang harganya cuma RM3.... lebih jer. Murahkan. Cubalah.. rasanya memang sangat masam dan sedikit manis tetapi khasiatnya tersangatlah terbaek..
P.S. Kalau dah buat jus yang dicampurkan dengan ais kiub dan gula, ohhhhh!!!! sure memang terangkat tetapi untuk pesakit KANSER, gantikan gula dengan madu kerana gula adalah penyebab KANSER membiak dengan mudah. Aku lebih gemar membuat jus passion dengan blend sekali biji2nya kerana khasiat dalam biji passion mungkin lebih baik dari isinya.. Selepas itu tapislah.. Sedap diminum sejuk tanpa ais kiub.

Diet Pesakit Kanser Cara Aku

Kadang-kadang aku ditanyakan soalan tentang diet aku sebagai pesakit kanser. Aku rasa cukup kalau aku maklumkan serba ringkas seperti di bawah apa yang aku tidak ambil.

Daging merah
Ayam bandar
Makanan laut spt kerang, udang, sotong dll
Makanan yang diproses seperti biskut, frozen food, junk food dll
Gula Putih (Refined sugar)
Garam Putih (Refined salt)
Tepung putih bertapis (White refined flour)
Semua produk tenusu
Kacang tanah
Makanan segera (Fast food) ie. McD, KFC, ChickKing (KFC punya rival di T’loh) PizzaHut, etc
Makanan yang dikeringkan dan diperam spt ikan kering, pekasam dan belacan

         
                                

      
Semua di atas ni aku tak boleh makan... 

Jadi apa yang aku makan?  

 Semuanya selain dari yang di atas. :) :) Senang cerita, hampir semua yang aku makan sebelum ini, yang menjadi kegemaran aku sudah aku tinggalkan seperti kek coklat, kek keju, donut, McD dan makanan bergoreng. Dan pula, apa yang aku tidak makan atau jarang-jarang makan sebelum ini aku terpaksa makan seperti ulam-ulaman dan sayur masak lemak (santan dan semua produk kelapa adalah bagus pada aku).

 Aku ambil petikan ini daripada satu artikel semasa blogwalking...

Khasiat ulam-ulaman

Terdapat 3 jenis ulam dari golongan herba iaitu pegaga, selom dan ulam raja yang telah dikaji untuk menentukan kandungan antioksidan dan vitamin antioksidan serta kesan ulam tersebut terhadap perencatan sel barah.
   
Pegaga atau nama saintifiknya, Centella asiatica, mempunyai aroma yang unik dan rasa yang pahit.Pegaga telah digunakan secara tradisional untuk mengubati alergi, kanser, cirit birit, merangsang peredaran darah, mengurangkan panas badan, merawat kusta, gonorea, menyembuhkan luka, ulser, lelah, kencing berdarah, reumatisme, dan sakit tekak.
Oenanthe javanica atau selom sejenis ulam yang mempunyai khasiat yang dapat mengubati demam panas yang datang secara tiba-tiba dan dapat menjadi ubat bagi penyakit tekanan darah tinggi.Selain itu, selom juga mampu memberi kesan sebagai agen anti reumatik dan mampu menurunkan paras gula dan kolestrol dalam pesakit diabetis atau kencing manis.
Cosmos caudatus adalah nama botanical bagi ulam raja.Kelebihannya ialah pembersih darah, menguatkan tulang serta merangsang selera makan kerana rasa dan baunya yang unik.
Dari kakian UPM ulaman Malaysia seperti ulam pegaga mempunyai paras antioksidan keseluruhan yang sangat tinggi, diikuti selom dan ulam raja.Ulam-ulaman ini juga menunjukkan paras antioksidaan yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan vitamin E(alfa-tokoferol) dan vitamin C (asid askorbik).Vitamin E dan C merupakan bahan yang diketahui umum mempunyai tahap antioksidan yang sangat tinggi.Bagi kandungan vitamin antioksidan pula, selom mempunyai kandungan vitamin A dan karotenoid yang tertinggi, diikuti oleh ulam raja dan pegaga.Selom juga mempunyai tahap yang tinggi dalam kandungan vitamin C, diikuti oleh pegaga dan ulam raja.
Ketiga-tiga ulam ini telah diuji kesannya terhadap sel kanser menggunakan kaedah in vitro atau kaedah kultur tisu.Pegaga telah terbukti mampu untuk merencatkan pertumbuhan sel kanser kolon atau kanser usus dan kanser payudara.Selom juga mampu membunuh sel kanser kolon dan payudara.Ulam raja pula menunjukkan kesan perencatan pertumbuhan bagi kanser kolon sahaja.Ulam-ulaman ini juga tidak menunjukkan kesan toksik terhadap sel yang normal.

Abang ipar aku adalah perokok tegar (hehehe jangan mare ye abang ipar) tetapi aku dapati beliau teramat jarang diserang penyakit seperti selsema, batuk dan demam dan boleh dikatakan diet beliau setiap hari ialah masak lemak :D . Memang aku tertanya-tanya selama ini… Selepas aku baca artikel tentang minyak kelapa dan pendapat dari Dr. Bruce Fife, ND, barulah aku faham.
Berbalik semula, sudah hampir 6 bulan aku mengamalkan diet ini kecuali hari raya baru-baru ini saja aku membenarkan diri aku “berbuka” sekejap dengan kuih raya, rendang dan kuah kacang dan sebagainya. Sekejap itu pun dalam seminggu juga kiranya aku berjoli makan. :D
Hampir pula aku terlupa, aku ada juga mengambil vitamin-vitamin seperti selenium, vitamin E, multivitamin dan beberapa supplement seperti apple cider dan transfer factor. Selain itu, aku juga mengambil apa yang disuruh di dalam senarai sebelum ini yang bertujuan khas untuk rawatan iaitu protandim, madu & kunyit, air kelapa muda dan MSM/CD. Selain dari protandim yang aku telah mula makan sejak bulan Mei 2012, rawatan yang lain cuma baru-baru ini sahaja.
            
Insyaallah.. Aku akan kemaskinikan senarai di atas dari masa ke semasa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan