Khasiat markisa, passion dan susu.
Assalamualaikum guys... Khasiat passion atau markisa ini sangat hebat. Jika di lihat bentuk dan isi buah passion ini seperti buah delima. Tetapi sebenarnya rasa dan bentuknya memang sangat berbeza.
Dulu aku ada kongsikan tentang darimana datangnya buah passion ini. Kali ini kita ambil tahu pula apa kebaikan dan kelebihan buah passion ini.
Assalamualaikum guys... Khasiat passion atau markisa ini sangat hebat. Jika di lihat bentuk dan isi buah passion ini seperti buah delima. Tetapi sebenarnya rasa dan bentuknya memang sangat berbeza.
Dulu aku ada kongsikan tentang darimana datangnya buah passion ini. Kali ini kita ambil tahu pula apa kebaikan dan kelebihan buah passion ini.
Semasa tinggal di Tanzania, BUAH PASSION atau MARKISA ini memang
terkenal di negara Afrika. Pergi sajalah di restoran mana2 pun akan ada
FRESH PASSION atau ice cream passion dalam menu mereka. Sebab itu kita
boleh lihat kulit2 mereka walaupun nampak gelap tetapi cantik dan tahan
lasak. Jika di negara Barat mereka lebih gemar membuat kek dan dessert
kerana rasanya yang masam dan aroma.
Vitamin dalam buah passion
Buah passion sangat tinggi kandungan vitamin C, zat besi, kalium A dan
diet serat. Kebaikan vitamin C (antioksidan) dan vitamin A dapat
membantu melindungi/menghalang/melawan badan kita daripada mendapat
penyakit jantung dan KANSER.
Kalium dan serat yang ada dalam buah ini merupakan eletrolit yang dapat
membantu mengekalkan tahap bendalir badan kita dan juga membantu
merendahkan tekanan darah, mengekalkan ketegangan otot, sakit kepala dan
penyakit imsomnia (susah tidur), penyakit artritis (sakit otot), sawan
dan sakit kepala, mempercepatkan penyembuhan luka, sembelit,
mengurangkan kolestrol dan lemak dalam darah yang berlebihan.
Zat besi pula membantu meningkatkan tenaga, tidur yang lebih baik, meningkatkan imuniti dan membekalkan oksigen dalam darah.
Daun dan bunga passion mengandungi alkaloid yang boleh mengurangkan
tekanan darah. Pesakit kanser tidak boleh tension, terlalu tertekan
dalam siatuasi tegang atau memikirkan masalah sehingga boleh membawa
presure dan kurang tidur. Jadi pastikan pesakit KANSER tiada tekanan dan
banyakkan berzikir dan istighfar agar hati sentiasa tenang..
Ekstrak buah passion berkulit ungu boleh membunuh sel2 kanser dalam
vitro. Phytochemical yang ditemui dalam buah passion sumber utama anti
kanser iaitu karotenoid dan polifenol. Sebab itu pesakit KANSER harus
banyak memakan buah2an yang tinggi kandungan vitamin C selain passion
iaitu nenas, durian belanda (soursop), anggur yang mempunyai biji dan
dikunyah (jangan di buang bijinya), betik, berries, orange, aprikot
termasuk bijinya B17 dan banyak lagi.
Penambahan...
Passion juga membantu mengurangkan alahan dan radang serta asma.
Pastikan semasa mengambil jus passion/markisa tidak dicampur dengan
ketulan ais atau sejuk. Kalau free boleh baca tentang asal buah
markisa/passion dan cara membuat jus. Klik SINI. Pemilihan
buah passion berkulit ungu atau seperti warna kecoklatan khasiatnya
lebih baik dan jika terdapat kulit sedikit kecut atau terlalu kering
tidak mengapa kerana rasanya tetap sama dan lebih sedap. Jika tiada
ungu, warna kuning juga bagus.
Aku tak jumpa lagi buah passion kat sini. Jadi beli dari kotak jenama
CERES juga kira bolehlah dari tak der. 100% pure blend juice dan tiada
campuran gula.
Nota
Di Malaysia kebanyakkan buah markisa/passion/susu ini hanya terdapat
yang bewarna kuning sahaja. Untuk mendapatkan passion kulit bewarna ungu
amat payah dan rasanya lebih sedap dari yang berkulit kuning. Di Afrika
kalau mr. hubby balik out station mengikut jalan kampung, sure dia akan
beli sebaldi buah passion ungu (lebih kurang 3 kilo) yang harganya cuma
RM3.... lebih jer. Murahkan. Cubalah.. rasanya memang sangat masam dan
sedikit manis tetapi khasiatnya tersangatlah terbaek..
Diet Pesakit Kanser Cara Aku
Daging merah
Ayam bandar
Makanan laut spt kerang, udang, sotong dll
Makanan yang diproses seperti biskut, frozen food, junk food dll
Gula Putih (Refined sugar)
Garam Putih (Refined salt)
Tepung putih bertapis (White refined flour)
Semua produk tenusu
Kacang tanah
Makanan segera (Fast food) ie. McD, KFC, ChickKing (KFC punya rival di T’loh) PizzaHut, etc
Makanan yang dikeringkan dan diperam spt ikan kering, pekasam dan belacan
Semua di atas ni aku tak boleh makan...
Jadi apa yang aku makan?
Semuanya selain dari yang di atas. Senang cerita, hampir semua yang aku makan sebelum ini, yang menjadi kegemaran aku sudah aku tinggalkan seperti kek coklat, kek keju, donut, McD dan makanan bergoreng. Dan pula, apa yang aku tidak makan atau jarang-jarang makan sebelum ini aku terpaksa makan seperti ulam-ulaman dan sayur masak lemak (santan dan semua produk kelapa adalah bagus pada aku).
Aku ambil petikan ini daripada satu artikel semasa blogwalking...
Khasiat ulam-ulaman
Pegaga
atau nama saintifiknya, Centella asiatica, mempunyai aroma yang unik
dan rasa yang pahit.Pegaga telah digunakan secara tradisional untuk
mengubati alergi, kanser, cirit birit, merangsang peredaran darah,
mengurangkan panas badan, merawat kusta, gonorea, menyembuhkan luka,
ulser, lelah, kencing berdarah, reumatisme, dan sakit tekak.
Oenanthe
javanica atau selom sejenis ulam yang mempunyai khasiat yang dapat
mengubati demam panas yang datang secara tiba-tiba dan dapat menjadi
ubat bagi penyakit tekanan darah tinggi.Selain itu, selom juga mampu
memberi kesan sebagai agen anti reumatik dan mampu menurunkan paras gula
dan kolestrol dalam pesakit diabetis atau kencing manis.
Cosmos
caudatus adalah nama botanical bagi ulam raja.Kelebihannya ialah
pembersih darah, menguatkan tulang serta merangsang selera makan kerana
rasa dan baunya yang unik.
Dari kakian UPM ulaman Malaysia seperti ulam pegaga mempunyai paras antioksidan keseluruhan yang sangat tinggi, diikuti selom dan ulam raja.Ulam-ulaman ini juga menunjukkan paras antioksidaan yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan vitamin E(alfa-tokoferol) dan vitamin C (asid askorbik).Vitamin E dan C merupakan bahan yang diketahui umum mempunyai tahap antioksidan yang sangat tinggi.Bagi kandungan vitamin antioksidan pula, selom mempunyai kandungan vitamin A dan karotenoid yang tertinggi, diikuti oleh ulam raja dan pegaga.Selom juga mempunyai tahap yang tinggi dalam kandungan vitamin C, diikuti oleh pegaga dan ulam raja.
Dari kakian UPM ulaman Malaysia seperti ulam pegaga mempunyai paras antioksidan keseluruhan yang sangat tinggi, diikuti selom dan ulam raja.Ulam-ulaman ini juga menunjukkan paras antioksidaan yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan vitamin E(alfa-tokoferol) dan vitamin C (asid askorbik).Vitamin E dan C merupakan bahan yang diketahui umum mempunyai tahap antioksidan yang sangat tinggi.Bagi kandungan vitamin antioksidan pula, selom mempunyai kandungan vitamin A dan karotenoid yang tertinggi, diikuti oleh ulam raja dan pegaga.Selom juga mempunyai tahap yang tinggi dalam kandungan vitamin C, diikuti oleh pegaga dan ulam raja.
Ketiga-tiga
ulam ini telah diuji kesannya terhadap sel kanser menggunakan kaedah in
vitro atau kaedah kultur tisu.Pegaga telah terbukti mampu untuk
merencatkan pertumbuhan sel kanser kolon atau kanser usus dan kanser
payudara.Selom juga mampu membunuh sel kanser kolon dan payudara.Ulam
raja pula menunjukkan kesan perencatan pertumbuhan bagi kanser kolon
sahaja.Ulam-ulaman ini juga tidak menunjukkan kesan toksik terhadap sel
yang normal.
Abang ipar aku adalah perokok tegar (hehehe jangan mare ye abang ipar)
tetapi aku dapati beliau teramat jarang diserang penyakit seperti
selsema, batuk dan demam dan boleh dikatakan diet beliau setiap hari
ialah masak lemak .
Memang aku tertanya-tanya selama ini… Selepas aku baca artikel tentang
minyak kelapa dan pendapat dari Dr. Bruce Fife, ND, barulah aku faham.
Berbalik semula, sudah hampir 6 bulan aku mengamalkan diet ini kecuali
hari raya baru-baru ini saja aku membenarkan diri aku “berbuka” sekejap
dengan kuih raya, rendang dan kuah kacang dan sebagainya. Sekejap itu
pun dalam seminggu juga kiranya aku berjoli makan.
Hampir pula aku terlupa, aku ada juga mengambil vitamin-vitamin seperti
selenium, vitamin E, multivitamin dan beberapa supplement seperti apple
cider dan transfer factor. Selain itu, aku juga mengambil apa yang
disuruh di dalam senarai sebelum ini yang bertujuan khas untuk rawatan
iaitu protandim, madu & kunyit, air kelapa muda dan MSM/CD. Selain
dari protandim yang aku telah mula makan sejak bulan Mei 2012, rawatan
yang lain cuma baru-baru ini sahaja.
Insyaallah.. Aku akan kemaskinikan senarai di atas dari masa ke semasa.
Insyaallah.. Aku akan kemaskinikan senarai di atas dari masa ke semasa.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan